INTEGRAAL

Het doel van deze massage is om het lichaam in balans te brengen, om ontspanning en vitaliteit te ervaren en om eventuele klachten te verminderen. Er wordt gebruik gemaakt van vijf massagevormen, oosters en westers. De combinatie zal per persoon en per sessie verschillen, omdat de massage steeds zal worden afgestemd op de behoeften van dat moment. De volgende technieken worden gecombineerd:

HOLISTISCH

Holos betekent ‘geheel’. Volgens de holistische visie zijn lichaam, emoties en het denken met elkaar verbonden. Bij integrale holistische massage kijken we daarom niet alleen naar klachten, maar naar de mens als geheel. Waar komt de pijn vandaan? Hoe is de spanning ontstaan? Welke patronen  en weerstanden spelen mogelijk een rol? Het zelfhelend vermogen van de gemasseerde komt zo in actie om lichaam en geest in balans te brengen.

TECHNIEKEN

Klassieke massage – voor het ontspannen van het lichaam als geheel en van de verschillende lichaamsdelen, spieren, weefsels en gewrichten.

Pulsing – om het innerlijke loslaten van spanningen te helpen met behulp van schudden, wiegen en (dynamisch) pulsen.

Stretching – strekkingen werken revitaliserend en ze activeren de doorstroming van energie.

Bindweefselmassage – diepe druk herstelt (diepere) spanningen en klachten. De masseur en de gemasseerde werken samen naar de kern van de klacht toe – bijvoorbeeld doordat de gemasseerde uitademt op de momenten dat er diepe druk wordt gegeven.

Energetische massage – verstilde aanrakingen geven ruimte voor verdere ontspanning. De gemasseerde maakt diep contact met zichzelf en laat blokkades los.

  • Tijdens de massage ligt de gemasseerde op een massagetafel.
  • Er wordt gebruik gemaakt van biologische massageolie: Synergie Massage. De olie is gemaakt op basis van druivenpitolie en bevat ook citroen melisse, marjolein, zure sinaasappel, mandarijn, limoen en kameelgras.

OOK VOOR TIENERS MET (SCHOOL)STRESS

Tijdens mijn verdiepende holistische opleiding heb ik onderzoek gedaan naar de invloed van holistische massage op middelbare scholieren met stress.* Rond een toetsperiode masseerde ik tieners en voerde ik gesprekken met ze. Daarna hield ik met behulp van dagboekjes en gesprekken bij wat het effect van de behandeling was.
Het stressverlagende effect was opvallend: gedurende de drie onderzochte weken na de massage bleef de stress bij de scholieren ver onder het beginniveau.
Ze waren zich bewust(er) geworden van wanneer en waardoor stress opbouwt en van hoe ze stress te lijf kunnen gaan. Ook kwamen er tijdens de sessies emoties en weggestopte herinneringen naar boven, die ze door de behandeling konden afsluiten of waar ze mee aan het werk gingen. Kortom: ze dachten goed na over wie ze zijn en over hoe ze in het leven willen staan.
Met name in de tweede helft van de middelbare school worden tieners steeds zelfbewuster en beter in staat tot zelfreflectie. Een holistische massage, waarbij dit soort zaken aan de orde komen, komt dus als geroepen voor deze leeftijdsgroep.

*scriptie: To stresskip or not to stresskip – Holistische massage bij middelbare scholieren met stress (mei 2016)